Voetreflexologie Werkt Zo

Wist Je Dat?

 Voetreflexologie Eigenlijk Zo Werkt

Reflexologie wint steeds meer terrein als alternatieve behandelwijze tegen allerlei lichamelijke en geestelijke kwalen.
Het is een manier om het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest te stimuleren. De Reflexoloog doet dit door druk uit te oefenen op bepaalde punten op de handen en de voeten.
Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?
Algemene werking reflexologie
Een reflexoloog gaat ervan uit dat bepaalde punten op de voeten en handen, de zogenaamde reflexpunten, andere delen van het lichaam weerspiegelen.
Door op deze punten druk uit te oefenen kunnen kwalen ergens anders in het lichaam worden verminderd. Reflexologie wordt veel gebruikt tegen klachten  als spanningshoofdpijn, rugklachten, migraine, problemen met de bloedsomloop,
spijsverteringsproblemen, depressie en slapeloosheid.

Reflexologen verklaren de werking van hun behandelingen aan de hand van  verschillende theorieën, waaronder de convergentie-projectietheorie,  de neuromatrix-theorie en de theorie van de levensenergie.
Convergentie-projectietheorie
Reflexologen gaan ervan uit dat alle delen van het lichaam met elkaar in  verbinding staan via energiebanen die uitkomen in de voeten en handen.
Wat betreft de werking van hun behandelwijze verwijzen sommige reflexologen naar de convergentie-projectietheorie. Deze theorie is rond 1890 ontwikkeld
door de neuroloog Henry Head en de fysioloog Charles Sherrington.
Zij stelden dat er een neurologische relatie bestond tussen de huid en de interne organen.
Hiermee verklaren reflexologen dat ze door druk uit te oefenen op bepaalde  plekken op de voeten en handen signalen kunnen sturen naar andere  delen van het lichaam om klachten te verhelpen.
Neuromatrix-theorie
Reflexologen verwijzen ook regelmatig naar de neuromatrix-theorie om de werking  van hun behandeling toe te lichten. Volgens deze theorie is pijn een subjectief  product van de hersenen. Pijn kan een reactie zijn op zowel zintuiglijke als  cognitieve of emotionele prikkels.
Denk maar eens aan mensen die rouwen om het verlies van een dierbare,  vaak voelen zijn door deze heftige emoties ook fysieke pijn.
Hetzelfde komt voor in het geval van hevige stress ontstaan door andere oorzaken.
De aanrakingen van een reflexoloog kunnen op hun beurt weer inwerken op de hersenen om zo pijn en stress te verminderen.
Theorie van de levensenergie
De theorie van de levensenergie is een eeuwenoude theorie die het uitgangspunt  is van veel oude traditionele Chinese geneeswijzen. Ook veel reflexologen gaan  it
van deze theorie. Volgens hen stroomt er levensenergie door ons lichaam. Negatieve invloeden kunnen leiden tot blokkades in de doorstroom van deze energie, waardoor lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontstaan. De reflexpunten in de voeten en handen zijn de uiteinden van de energiebanen waar  deze energie doorheen stroomt. Door deze punten te masseren kan de  reflexoloog de energieblokkades opheffen en de klachten verminderen.

Reflexologie vandaag
De arts Fitzgerald zorgde ervoor dat het stimuleren van bepaalde punten op  voeten en handen onder de naam ‘zonetherapie’ wereldwijde erkenning kreeg.  Het was Eunice Ingham die vervolgens alle reflexpunten in kaart bracht en rond  1961 de naam zonetherapie omdoopte in reflexologie.

Belangrijk is dat mensen reflexologen niet zien als genezers. Wat ze wel doen, is het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren, hierbij worden lichaam en geest als één geheel gezien.

www.alternatieva.com

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.