Wist Je Dat?

Voetreflexologie de levenskwaliteit  verbetert  van kankerpatienten.

Voetreflexologie wordt in de klassieke geneeskunde nog al te vaak beschouwd als niet meer dan een aangename, ontspannende voetmassage, waardoor je je even beter voelt. Toch moesten onderzoekers van de Michigan State University onlangs toegeven dat het toch iets meer te bieden heeft dan dat.

Reflexologie is het masseren van bepaalde punten op de voeten, handen of oren die in verbinding staan met een orgaan of een deel van het lichaam waarin de energiedoorstroming geblokkeerd is.
Door het stimuleren van die punten wordt de blokkade losgemaakt en kan de energie weer stromen.
Op die manier wordt het zelfgenezend vermogen en de immuniteit ondersteund.

In een recente studie die gesponsord werd door het Amerikaanse National Cancer Institute onderzocht men of voetreflexologie het beter deed dan een gewone voetmassage bij vrouwen in een vergevorderd stadium van borstkanker die  chemotherapie of hormoontherapie kregen.
De vrouwen werden verdeeld in drie groepen: een groep die echte voetreflexologie kreeg, een groep die een gewone voetmassage kreeg en een placebogroep
(alleen de standaardbehandeling).

De vrouwen die voetreflexologie kregen, hadden na elf weken duidelijke lichamelijke verbeteringen.
Ze waren minder kortademig en konden veel gemakkelijker hun dagelijkse taken uitvoeren, zoals zich aankleden, naar de winkel gaan en de trap op lopen.

Voetreflexologie kan een waardevolle aanvulling zijn op de conventionele kankerbehandeling en de levenskwaliteit van mensen met kanker aazienlijk verbeteren.

 

Wyatt G, Sikorskii A, Rahbar MH, Victorson D, You M. Health-Related Quality-of-Life Outcomes:
A Reflexology Trial With Patients With Advanced-Stage Breast Cancer.
Oncol Nurs Forum. 2012 Nov 1;39(6):568-77.

Het doel van deze studie was om te bepalen of reflexologie een effect heeft op de kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase van kanker.
Twaalf patiënten in de palliatieve fase van kanker types werden opgedeeld in twee groepen. Ze kregen een echte of een placebo behandeling.
De echte groep had er alleen duidelijk meer baat bij.
Er was een significant verschil tussen de reflexologie-groep en de placebogroep.
CONCLUSIE: Deze studie toonde aan dat reflexologie duidelijk een impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase van kanker.
Hodgson, H., 1987, Does reflexology impact on cancer patients’ quality of life?,
Nursing standard (Royal college of Nursing (Great Britain),  [2000, 14(31):33-8].
14 december 2011 admin Wetenschappelijk onderzoek 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.