Wist Je Dat?

Voetreflexologie al duizenden jaren oud was?

Een Chinese arts vroeger werd betaald om zijn cliënten gezond te houden. Chinese voetmassages werden en worden nog steeds preventief gebruikt.
In China en Thailand vind je op bijna iedere hoek van de straat wel een plek waar je Chinese voetmassage kunt ondergaan.

Al duizenden jaren worden er over de hele wereld allerlei soorten  voetbehandelingen uitgevoerd om de gezondheid te beïnvloeden. Waar en  wanneer reflexologie precies ontstaan is, is niet duidelijk. Wel doen eeuwenoude  hiërogliefen op de graftombe van een arts in Saqqara in Egypte vermoeden dat  reflexologie hier zijn oorsprong vindt. Vanuit Egypte zou reflexologie zich via het  Romeinse Rijk verder over de wereld hebben verspreid. De geschiedenis en de  ontwikkeling van de  reflexologie kan beschreven worden aan de hand van het werk van diverse pioniers op dit gebied.
Dr. Fitzgerald
De zonetheorie, die ontwikkeld is door de Amerikaanse KNO-arts Dr. William H.
Fitzgerald (1872- 1942), kan beschouwd worden als de voorloper van de moderne  reflexologie. Fitzgerald ontdekte dat, wanneer er op bepaalde delen van de voet druk  werd uitgeoefend, andere delen van het lichaam verdoofd raakten.  Hij maakte onder andere gebruik van elastische banden, wasknijpers en aluminium  kammen om druk uit te oefenen. Fitzgerald publiceerde diverse artikelen over zijn  ontdekkingen en noemde zijn werk Zone Analgesie. Aan de hand van de  resultaten
van zijn onderzoek verdeelde hij het lichaam onder in tien longitudinale energiezones die eindigen in de voetzolen en handpalmen. Samen met Dr. Edwin Bowers  publiceerde hij in 1917 het boek “Relieving Pain at Home”. Fitzgerald ontdekte ook dat het toepassen van druk op de zones niet alleen de pijn verlichte, maar vaak ook  de onderliggende oorzaak aanpakte.
Dr. Riley
Dr. Shelby Riley, die nauw samenwerkte met Dr. Fitzgerald, verfijnde de zonetheorie  door het toevoegen van horizontale zones. Hij ontwikkelde een methode om bepaalde  zones te bewerken door druk uit te oefenen met duimen en vingers.
Dr. Eunice Ingham
Dr. Riley was de leermeester van de fysiotherapeute Eunice D. Ingham. Zij ontwikkelde  in de jaren ´30 van de vorige eeuw haar voetreflex-theorie, waarbij ze gebruikmaakte  van haar duimen en vingers om druk uit te oefenen. Ze ontdekte dat de voeten de  toestand van de organen van het hele lichaam spiegelden. Daarbij merkte ze op dat  de wisselende druk een stimulerend effect op het lichaam heeft in plaats van, zoals Dr. Fitzgerald beweerde, een verdovend effect. In 1938 publiceerde ze haar boek “Stories The Feet Can Tell”. Hierin bracht ze onder andere nauwkeurig de reflexzones  van het lichaam in kaart op de voet, zoals we die in de hedendaagse voetreflexologie nog steeds gebruiken. Ze reisde veel rond om lezingen en workshops te geven.  Hierdoor werd reflexologie steeds bekender, zowel onder de bevolking, als onder  natuurgenezers, podologen, osteopaten, massagetherapeuten en fysiotherapeuten.
Reflexologie vandaag
In de jaren ´50 van de vorige eeuw begonnen Dwight Byers en Eusebia Messenger,  een neef en nicht van Eunice Ingham, hun tante te assisteren bij haar  orkshops.
Zij hebben later het werk van hun tante voortgezet. In de jaren ´70 richtte Dwight Byers  “The International Institute of Reflexology” op, waar de theorieën en  technieken van  reflexologie nog steeds verder verfijnd worden.
Door het volgen van de opleiding Voetreflexoloog binnen de Wellness Academie behoor  je tot de 3de generatie Voetreflexologen na Eunice D. Ingham. De  docente is opgeleid  door Dwight Byers zelf.

 

www.alternatieva.com

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.