Wat is voetreflexologie

Voetreflexologie is een drukpuntmassage. Door een druktechniek met duim en vingers behandelen we reflexzones op de voeten.

voetreflexologie reflex zones

De gedachte achter voetreflexologie is dat “ziek” zijn het signaal is van een verstoorde harmonie in de eenheid van lichaam en geest.

Tijdens de massage worden alle zones van de voeten behandeld.De voet is onderverdeeld in verschillende zones die elk in verbinding staan met organen en delen van ons lichaam.

Door massage, druk- en warmtetoevoer, maken we contact met de energiebanen van heel ons lichaam wat een helende werking geeft.

Klik hier of de pdf van de reflexzones te downloaden.

Geblokkeerde energiebanen worden vrijgemaakt waardoor energie de kans krijgt om terug te gaan stromen.

Hierdoor wordt ons zelf genezend vermogen gestimuleerd en het verstoorde evenwicht hersteld. Wanneer er een verstoring in onze organen is zal dit tijdens de massage merkbaar zijn door het ontstaan van pijn, prikkels, jeuk, verandering van huid enz.

Het doel van de behandeling is om deze harmonie weer te herstellen.

Voetreflexologie draagt bij tot je innerlijke balans.
Ook als je geen problemen hebt en je eens lekker wenst te ontspannen
is voetreflexologie een geschenk aan jezelf.

Tijdens en na de behandeling.

Afhankelijk van de persoon kunnen soms de volgende bijverschijnselen optreden :

Tijdens de behandeling
 • Meer dan normaal transpireren.
 • Het koud of warm krijgen.
 • Prikkelingen.
 • Geeuwen of slaperigheid.
 • Opkomende emoties, enz.
Vlak na de behandeling
 • Gevoel van zweven.
 • Op wolkjes lopen.
 • Blijheid en ruimte voelen.
 • Duizeligheid.
 • Een energiek gevoel.
 • Loomheid.
 • Ontspannen gevoel.
Mogelijk verbeterde klachten
 • Beter slapen.
 • Minder spanning in het lichaam.
 • Betere stoelgang.
 • Zorgeloos.
Dagen na de behandeling (soms ook enkele uren erna)
 • De urine is donkerder (afvalstoffen zijn losgekomen en verlaten het lichaam).
 • (oude) kwalen komen (even) terug om daarna te verdwijnen.
 • Meer afscheiding (ontlasting, transpiratie, witte vloed, oorsmeer e.d.).
 • Veranderde gevoelens op verschillende gebieden.
 • Wat er ook gebeurd, alles is goed.

Verder is het niet aanbevolen om die dag alcohol te gebruiken, omdat die een heftige reactie van het lichaam teweeg kan brengen.
Het drinken van veel water en of thee daarentegen is wel aangeraden.

Veel gestelde vragen over voetreflexologie

Ik heb zeer gevoelige voeten, kan ik dan voetreflexologie laten doen?

Voetreflexologie is niet ‘kriebelig’ wanneer het op de juiste manier wordt uitgevoerd.
Het kan zijn dat je tegen de eerste aanraking opziet, maar als dat rustig wordt opgebouwd dan zul je vanzelf gaan ontspannen.
Bij gevoelige voeten is het belangrijk dat er op jou tempo wordt gewerkt.
Dat er  tijd wordt genomen om je voeten te laten wennen aan een stilstaande aanraking.
Deze kan rustig maar toch stevig zijn in het begin met niet te veel oppervlakkige strijkbewegingen.
Sommige reflexzones kunnen lichtjes pijnlijk zijn. Dat is vaak een teken dat daar een blokkade zit die door de massage losgemaakt wordt. De druk kan altijd aangepast worden zodat de behandeling nooit als onaangenaam ervaren wordt.

Welke kleding kan ik aantrekken?

handig is om een comfortabele broek aan te trekken waarbij de broekspijpen tot over de knieën omhoog kunnen of een rok.

Heeft voetreflexologie bijwerkingen?

Door de massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en energie weer vrij kan stromen. Dit kan de volgende reacties geven: beter slapen, emotioneler, ontspannen, lichamelijke uitscheidingen kunnen toenemen of veranderen, hoofdpijn en/of kortdurende verergering van (oude) klachten, energieker voelen.

Belangrijk is om gedurende minimaal twee dagen na de behandeling voldoende water te drinken zodat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Het is niet aan te raden de dag van de behandeling alcohol te nuttigen.

Kan voetreflexologie en zwangerschap samen?

Voetreflexologie biedt uitstekende ondersteuning tijdens de zwangerschap. Het werkt ontspannend voor moeder en ongeboren kindje. Vele klachten kunnen worden behandeld voor-, tijdens of na de zwangerschap.

Zwangerschapsreflexologie is een milde en verantwoorde behandelwijze.

Kan voetreflexologie een miskraam veroorzaken?

Voetreflexologie tijdens de zwangerschap kan en zal een levensvatbare foetus niet laten afsterven of te vroeg laten komen. Meestal zijn chromosoomafwijkingen bij de foetus de meest voorkomende oorzaak van een miskraam.

Wanneer geen voetreflexbehandeling?

Voetreflexologie mag niet worden gegeven bij:

 • Koorts en acute infecties
 • Besmettelijke ziekte
 • Trombose
 • Open wonden op de voeten en/of onderbenen

Geef altijd melding als kunstmatig materiaal, pennen en/of schroeven of pacemaker zich in het lichaam bevindt. Het is geen reden om de behandeling niet te ondergaan.

Is er een verschil tussen de linker- en rechtervoet?

‘Ja, zeker en hier is veel over te vertellen maar kort samengevat:
Je linkervoet correspondeert met de linkerhelft van je lichaam en je rechtervoet met de rechterhelft.
Je linkervoet symboliseert je vrouwelijke kant. Deze voet heeft te maken met je constitutie (bij geboorte aanwezig), emoties, relationele aspecten, het onderbewuste, en is Yin.
Je rechtervoet staat voor je mannelijke kant.
Deze heeft te maken met conditionering, ratio, het bewuste, en is Yang.
De rechtervoet staat ook in verband met praktische zaken en is vaak werk gerelateerd.’

Wat kan ik zelf doen om beter te slapen?

Er zit een punt op je voet dat je zelf, of beter nog iemand waarmee je ’s avonds op de bank zit, kunt laten masseren om beter in slaap te komen .Dat is het insomniapunt (het maantje op de foto) en deze zit in het midden van de haklijn. Zet hier met de knokkel van de wijsvinger flink wat druk en houd 30 seconden vast. Herhaal dit enkele keren. Masseer het gebied daarna nog zachtjes ter ontspanning.
Je kunt daarbij ook de zonnevlecht masseren, ook dat werkt vaak erg ontspannend. Deze zit in het kuiltje onder de voorvoet (het zonnetjes op de afbeelding). Zet hier ook je knokkel tegenaan en houd met lichte druk 30 seconden vast. Je kunt dit punt ook masseren door twee duimen op elkaar er tegenaan te zetten en met lichte druk rondjes te draaien.

Wat onderscheid mijn behandelingen van andere?

‘Ik combineer voetreflexologie met het behandelen van meridianen, dat zijn energiebanen waarop acupunctuurpunten liggen. Tijdens een behandeling worden ook de chakra’s (energiecentra in het lichaam) en de aura (energieveld om het lichaam heen) opgeladen. Ik werk dus fysiek werkt maar ook energetisch.

Stimuleert voetreflexologie het zelfregulerend vermogen?

Ja dat doet het zeker.
Snijd per ongeluk in je vinger en een paar dagen erna is de wond genezen.
Word flink verkouden en een tijdje later ben je weer fit.
Ons lichaam is in principe een zelf reparerend mechanisme: de meeste aandoeningen en kwaaltjes gaan vanzelf over.

En toch kunnen door allerlei oorzaken, zoals werkdruk, verkeerde werkhouding, maar ook door verkeerde voeding en psychische problemen, kan er echter een dusdanige blokkade optreden dat het lichaam niet meer in staat is zichzelf te herstellen.
Dit kan tot gevolg hebben dat een bepaald orgaan of lichaamssysteem niet goed meer functioneert, waardoor er klachten kunnen ontstaan.
Tevens heeft de therapie een preventieve werking om ziekte te voorkomen. Stress is immers een belangrijk probleem in hedendaagse ziekten. Door de ontspannende werking van voetreflextherapie kan stress sterk worden verminderd of zelfs verdwijnen. Bij voetreflextherapie wordt dus niet alleen de ziekte behandeld, maar de zieke mens in zijn totaliteit.

Door regelmatig een voetreflexbehandeling te ondergaan wordt het lichaam als het ware gestimuleerd in haar zelf genezend vermogen. Het ontdoet zich van afvalstoffen en krijgt (nieuwe) energie.
Het lichaam wordt sterker en weerbaarder.

Waarom is voetreflexologie nog meer goed ?
1. Het ontspant en ontstresst

Je lichaam reageert direct op de behandeling. Je spieren ontspannen. Door de focus op je voeten te leggen gaat de aandacht daar helemaal naar toe. Je komt meteen in het hier en nu en al die nog-te-doen-zaken verdwijnen even naar de achtergrond. Daarom is voetreflexologie o.a. een goede remedie tegen stress: alles glijdt van je af en dat geeft je lichaam de kans zich te herstellen.

2. Stilt pijn

Dit herken je vast: je stoot je en automatisch wrijf je over de pijnlijke plek. En ja…even later vermindert de pijn. Eenzelfde werking heeft ook voetreflexologie. Door een aanhoudende druk op een reflexgebied of drukpunt vermindert de pijn in het verstoorde reflexgebied. En juist daardoor gaat de energie weer stromen.

3. Boost voor je afweer

Uit allerlei onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat massages bijdragen aan een betere werking van je afweer, oftewel je immuunsysteem. Zo is ontdekt dat het aantal witte bloedcellen toeneemt, wat betekent dat er meer zeg maar “soldaatjes” in je bloed zijn om de strijd aan te gaan met ziekteverwekkers of ontspoorde cellen.

4. Verbetert de doorbloeding

Je voelt het direct als je gaat staan aan het einde van de behandeling : je voeten voelen lichter, warmer en soepeler. Dat komt omdat behandeling de doorbloeding stimuleert en afvalstoffen verwijdert. Volgens de principes van de reflexologie gebeurt dit niet alleen in de voeten, maar ook in de rest van je lichaam. Je stofwisseling verbetert daardoor waardoor je er eveneens een stuk beter gaat uitzien.

5. Bevordert een goede nachtrust

Menigeen licht ‘s nachts nog wel eens wakker. Oorzaak nummer 1 is stress. Bij stress maak je het hormoon cortisol aan en die houdt je alert en waakzaam. Geen goede uitgangsituatie om lekker diep te gaan slapen… Een voetreflexologie behandeling ontspant lichaam en geest. Daardoor neemt het cortisol af in je bloed. En kan je natuurlijk slaapritme zich herstellen.

5. Bevordert een goede nachtrust

Tot slot, voetreflexologie is een ultieme oppepper voor je humeur! Omdat het de hoeveelheid geluksstofjes, zoals serotonine en dopamine, verhoogt. Dus nog een reden om je wat vaker over te geven aan zo’n heerlijk voetreflexbehandeling.

Door :

Zelf je voeten masseren?

Bekijk het filmpje

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.