8 tips die je zelf kan toepassen bij traumaverwerking

Als er in een mensenleven zware omstandigheden of gebeurtenissen zijn, kunnen die als traumatisch worden ervaren. Het is een natuurlijke reactie om de ervaring weg te willen stoppen. Zeker als deze plotseling en hevig is. Je zou niets liever willen dan doorgaan met je leven alsof er niets is gebeurd.

De kans is groot dat je dat ook probeert te doen. Door het weg te stoppen en er niet over te praten, kun je je heel alleen voelen. De kans is groot dat er nieuwe geheimen en nieuwe trauma’s ontstaan. Dit kan leiden tot nog meer isolement, psychische problemen en ziektes in allerlei varianten. Door deze cyclus te doorbreken, kun je jezelf bevrijden.

Traumaverwerking.

Traumaverwerking werkt tegengesteld aan het automatisch ingezette overlevingsmechanisme. Het is daarom niet gemakkelijk te starten met traumaverwerking. Zeker niet als het trauma zich lang geleden heeft afgespeeld of als het lang heeft geduurd. Hieronder volgen 8 manieren die jezelf te kan toepassen bij traumaverwerking.

1. Gun jezelf de tijd.

Een trauma heeft tijd nodig om verwerkt te worden. Hoe lang het duurt is van te voren niet te zeggen. Hoe meer je je verzet tegen de tijd, hoe langer het duurt en hoe frustrerender het proces.

Door je stappen één voor één en in alle rust te zetten, zijn de stappen minder zwaar en krijgt het de tijd die nodig is om vrij te komen. Gun jezelf die tijd en wees mild naar jezelf. Als je zo nu en dan eens achterom kijkt, dan kun je zelfs genieten van de weg die je al hebt afgelegd en dat geeft energie om door te gaan.

2. Ga je emoties aan.

Bij traumatische gebeurtenissen komen gevoelens naar boven. Vaak veel verschillende gevoelens. Als gevoelens niet verwerkt worden, hopen ze op. Als er veel gevoelens zijn opgehoopt in je lichaam worden ze afgedekt met emoties.

Begin met het doorvoelen van emoties. Doe dat op een bewuste manier. Kijk maar eens in alle rust welk gevoel eronder zit. Spreek dat gevoel heel bewust naar jezelf uit en voel in je lichaam waar het zit. Leg er maar eens je hand op. Als je het werkelijk binnenlaat, kan het je loslaten. Je zult dan merken dat het een rij van gevoelens zijn die elkaar opvolgen en waar je heel rustig doorheen kunt gaan.

3. Durf terug te gaan naar waar je die emoties het eerst hebt gevoeld.

Als een situatie in je huidige leven je erg uit balans haalt, durf dan terug te gaan naar waar in je verleden je dit voor het eerst hebt gevoeld. Doe dit op een plek waar je je veilig voelt. In welke situatie, vaak in je jeugd, herken je dit voorval? Ga nu vanuit je veilige setting terug naar de situatie van toen en voel hoe het toen voor je voelde op de manier die ik hierboven heb beschreven.

“Hoe meer je leert luisteren naar je gevoel, hoe meer je de kapitein van je eigen leven wordt.”

4. Leer te vertrouwen op je gevoel.

Waar emoties de eerste laag zijn, komen gevoelens in het dagelijkse leven te voorschijn als er al enige verwerking is geweest. Hoe meer je door stap 2 en 3 gaat, hoe meer je alert zult zijn wanneer gevoelens zich aandienen. Een gevoel is een boodschapper. Het wil je iets vertellen.

Als je leert luisteren naar je gevoel als het zich aandient, zul je steeds meer merken dat het je kompas wordt. Oude ophopingen van gevoelens of herinneringen daaraan, willen verwerkt worden. Nieuwe gevoelens willen je aanzetten tot actie. Hoe meer je leert luisteren naar je gevoel, hoe meer je de kapitein van je eigen leven wordt.

5. Vind een vertrouweling en breid daarna rustig je netwerk uit.

Traumatische gebeurtenissen kunnen voelen als gevangenschap. Eenzame opsluiting. Zoek een vertrouwenspersoon om een stukje mee te delen. Breid in je eigen tempo het aantal mensen uit met wie je iets deelt. Zorg ervoor dat het mensen zijn bij wie je je veilig voelt.

Je hoeft niet iedereen hetzelfde verhaal te vertellen. Het is beter van niet. Het gaat erom dat je gevoel een uitweg krijgt. Door steeds een stukje te uiten, krijg je nieuwe ruimte in jezelf. Spreek langzaam en bewust. Zoek maar naar woorden. Hoe minder woorden je gebruikt, op een bewuste manier, hoe beter je voelt wat je zegt.

Door de nieuwe ruimte in jezelf krijg je weer nieuwe inzichten en gevoelens die je weer kunt voelen en delen. Gaandeweg zul je merken dat je verhaal verandert. En als je langzaam maar zeker meer mensen toelaat, zul je merken dat je het één liever aan de één vertelt en het ander liever aan een ander. Ook kun je dan kiezen wie er gemakkelijker beschikbaar is.

6. Zie je ziekte of symptomen als boodschappers.

Als je je gevoelens erg opgestapeld hebt, kan je lichaam het ook uiten in een psychische of lichamelijke ziekte of symptomen. Als je leert je ziekte of symptomen niet als vijand te zien, maar als boodschapper, dan kun je ze omarmen en worden ze je richtingaanwijzer.

7. Leer te leven vanuit het niet-weten.

Hoe meer je los kunt laten en je over kunt geven aan het niet-weten, hoe meer ruimte er in je zal ontstaan. Antwoorden zullen zich gemakkelijker aandienen en je leven zal meer in flow komen.

“Als je op een gegeven moment achterom kijkt, zul je je pas goed realiseren dat je het uiteindelijk zelf hebt gedaan en dat de mensen die je onderweg hielpen dat met liefde hebben gedaan.”

8. Wees met aandacht bij je adem.

Neem regelmatig de tijd om terug te komen bij jezelf. Door je van tijd tot tijd af te stemmen op jezelf, zullen alle bovenstaande punten eenvoudiger te realiseren zijn. Door alleen al tijd te nemen en met je aandacht je ademhaling te volgen, kom je al beter in verbinding met jezelf. Hoe meer je in verbinding bent met jezelf, hoe meer je in verbinding komt met iets dat groter is dan jezelf.

Het pad dat je aflegt.

Traumaverwerking is een pad dat je aflegt. Een pad waar je van te voren niet van weet hoe lang het is en wat zich allemaal gaat aandienen. Ga het pad stap voor stap aan. Wees van tijd tot tijd trots op de resultaten die je boekt. Je zult merken dat je steeds meer vrijheid zult ervaren. Als je op een gegeven moment achterom kijkt, zul je pas goed realiseren hoe ver je al bent. Je beseft dat je het uiteindelijk zelf hebt gedaan en dat de mensen die je onderweg hielpen dat met liefde hebben gedaan.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.